Assalamualaikum semua, minggu ni penceritaan saya tentang Reverstoral, kenapa ekk…sebab saya teruja sangat tentang kandungannya seperti yang diceritakan di sini. Hari ini saya ingin mengupas lagi tentang bagaimana reverastoral membantu untuk mengawal berat badan.

Di dalam buku yang saya baca sebelum ini, French Paradox , wanita Perancis boleh minum dan makan apa sahaja tetapi tetap maintain cantik dan sihat. Yang penting mereka percaya keajaiban resveratrol yang datang daripada red wine. Terdapat berbagai penyelidikan yang berterusan yang menunjukkan anda perlu mengambil menu tambahan ini di dalam rutin harian kita.

Jom kita tengok bagaimana sebenarnya tindakan Resveratrol dalam membantu pengawalan berat badan secara semulajadi:

  • Membantu meningkatkan metabolisma di dalam badan

Resveratrol di dalam Vivix

Satu kajian yang diterbitkan dalam Jurnal FASEB, mencadangkan resveratrol boleh mencegah kesan-kesan negatif daripada gaya hidup yang tidak aktif. Kajian ini terbahagi kepada dua kumpulan  angkasawan di mana satu kumpulan diberi resveratoral manakala yang satu lagi sebaliknya. Apa yang menakjubkan, Kumpulan resveratrol tidak membangunkan rintangan insulin (ketidakseimbangan hormon utama yang mendasari dikaitkan dengan lemak perut) atau kehilangan kepadatan mineral tulang, tidak seperti rakan-rakan mereka. Ini bukan sahaja memberi manfaat kepada angkasawan namun, keputusan menunjukkan bahawa resveratrol boleh mencegah kesan-kesan tingkah laku yang tidak aktif selama tempoh tidak aktif, sama ada daripada penyakit, perubahan jadual, kecederaan atau perjalanan.

Apabila metabolisme bermula untuk menjalankan secara optimum, pengguna akan membakar lebih banyak kalori, yang membawa kepada penurunan berat badan semula jadi. Ini boleh membantu pengguna menurunkan berat badan, tanpa mengurangkan dengan ketara pengambilan kalori biasa, yang sering membawa kepada perasaan kekurangan.

  • Reverstoral membantu menipu sel-sel lemak anda

Resveratrol di dalam Vivix

Resveratrol merupakan makanan tambahan yang membantu penurunnan berat badan dengan cara memecahkan sel-sel lemak yang sedia ada. Ia juga membantu untuk memusnahkan secara semula jadi lemak yang sedia ada, dan menukarkan sel-sel lemak sebagai tenaga yang dikenali sebagai insulin sensitivity. Ini bukan sahaja akan membawa kepada penurunan berat badan, tetapi kehilangan lemak tulen, bukan kehilangan jisim otot dan tisu lain.

Kajian diterbitkan dalam Nature menunjukkan bahawa resveratrol dilindungi tikus daripada kesan berbahaya daripada pengambilan kalori yang berlebihan, termasuk penyakit jantung, berat badan dan kencing manis. Resveratrol bertindak sebagai adiponectin, yang dihasilkan oleh sel-sel lemak kita dan membantu kita kehilangan lemak dengan meningkatkan sensitiviti insulin di dalam badan. Bukan itu sahaja, tetapi menurut kajian Purdue University, tambahan ini mungkin boleh menghalang sel-sel tidak matang lemak daripada membiak dan mencegah sel-sel lemak yang sedia ada daripada bertambah.

  • Reverstoral membantu menyekat peningkatan estrogen

Resveratrol di dalam Vivix

Lagi satu cara resveratrol juga menyokong penurunan berat badan adalah dengan menghalang peningkatan estrogen, dimana lelaki dan wanita menghasilkan hormon estrogen secara semulajadi . Apabila tahap yang tinggi estrogen hadir, badan akan menyimpan jumlah yang lebih besar lemak. Apabila hormon ini dikurangkan, tubuh akan berhenti menyimpan lemak dan ia bermula untuk membina lebih banyak otot.

Haaa…alhamdulilah banyak betul hadaman saya hari ini. Tak sangkakan memang betul kata-kata di dalam buku banyak sebenarnya khasiat yang terkandung di dalam resveratrol yang datang daripada red wine. Tapi jangan pula ada yang minum arak sebab article ni ya…hihihihihi…

Saya memang pengamal tegar resveratrol…sebenarnya ambil untuk lain tapi dalam pada masa yang sama berat badan saya turun. Masa tu tak tahu lagi kenapa, bila saya membaca dan mencari beberapa journal mengenai kandungan didalam apa yang saya ambil baru saya faham kenapa dan mengapa…syukur alhamdulillah…semasa permulaan ambil berat badan saya turun sehingga 6kg dalam masa sebulan…mula2 ingat sebab berdiet, tapi tak adalah diet sangat..cukup makan 3 kali sehari, cukup ambil sneak, makan tak pernah miss, dah tak ada masa langsung untuk excercise…ini bukan tipu-tipu..ini kenyataan…

Jumpa lagi..dan selamat berbuka puasa… tunggu entry saya yang seterusnya.

Rujukan utama di sini : Natasha Turner, N.D. is a naturopathic doctor, Chatelaine magazine columnist, and author of the bestselling books The Hormone Diet and The Supercharged Hormone Diet.
Please follow and like us:
%d bloggers like this: