Memandangkan ada yang bertanyakan apakah dia asid amino ini dan apakah funsinya. Hari ini saya sambung semula tentang 9 asid amino yang diperlukan dalam tubuh kita yang tidak boleh dihasilkan oleh kita yang ada di dalam ESP Shaklee.

esp protein shaklee

Protein terdiri daripada 20 jenis asid amino yang setiap satunya akan menghasilkan jenis protein yang berbeza mengikut kepada keperluan protein dan enzim yang diperlukan oleh tubuh manusia.

asid amino protein

Terdapat asid amino yang tertentu yang dapat dihasilkan sendiri oleh tubuh manusia. In dikenali sebagai asid-amino tak perlu. Manakala asid amino yang tidak boleh dihasilkan oleh manusia dan harus diperolehi dari sumber pemakanan dikenali sebagai asid-amino perlu. Shaklee menyediakan kesemua asid-amino perlu tesebut.

Apa fungsi 9 asid amino?

kepentingan protein

 1. Histidine (340mg) – dianggap sebagai metalloprotein iaitu asid amino yang boleh membawa bahan logam zat besi dan kuprum dalam darah. (ESP diambil bersama Vita-Lea untuk menangani masalah HB rendah atau darah merah kurang). Meningkatkan tahap penyerapan kalsium, menurunkan paras hormone histamine dan mengawal diarrhea atau cirit-birit. (ESP diambil bersama OsteMatrix untuk penyerapan maksimum kalsium)
 2. Isoleucine (630mg) – membantu mengawal gula dalam darah untuk sintesis hemoglobin bagi menghasilkan tenaga.
 3. Leucine (1160mg) – merupakan di antara tiga asid amino yang berfungsi meningkatkan jisim otot dan membantu memulihkan otot selepas senaman. Ia juga membantu untuk mengawal gula dalam darah untuk sintesis hemoglobin bagi menghasilkan tenaga.
 4. Lysine (890mg) Р bertindak dalam melakukan sintesis karnitin yang menukarkan asid lemak kepada tenaga. Ia juga berperanan menghasilkan hormon, antibodi dan enzim di dalam tubuh badan.
 5. Methionine (180mg) – Menghasilkan sulfur untuk metabolism normal tubuh badan. Melakukan sintesis hemoglobin dan glutathione untuk melawan radikal bebas.
 6. Threonine (520mg) – Asid amino yang diperlukan untuk menghasilkan asid amino lain bagi membantu penghasilan kolagen dan ia juga membantu dalam menghasilkan antibodi dalam tubuh badan.
 7. Phenylalanine (720mg) – Terdiri daripada 3 jenis: D-Phenylalanine, L-Phenylalanine dan DL-Phenylalanine. Asid amino ini merangsang penghasilan hormon catecholamine yang bertindak mengawal sistem saraf pusat dan saraf periferal
 8. Tryptophan (180mg) – Asid amino terbesar yang berkait rapat dengan hormon serotonin dan melatonin, bermaksud ia membantu mengawal perasaan dan aktiviti tidur
 9. Valine (650mg)- Penting untuk metabolisma otot dan membaik pulih tisu rosak.

Setiap hidangan ESP Shaklee mengandungi kandungan 9 asid amino penting mengikut sukatan berikut:

amino-acid-esp

 

 • Histidine (340mg)
 • Isoleucine (630mg)
 • Leucine (1160mg)
 • Lysine (890mg)
 • Methionine (180mg)
 • Threonine (520mg)
 • Phenylalanine (720mg)
 • Tryptophan (180mg)
 • Valine (650mg)

Shaklee menggunakan proses pensijilan tersendiri yang dikenali Identity Preserved Program (IPP). Ia memastikan kacang soya bebas daripada pendedahan perubahan gengetik, daripada benih sehingga kepada pengeluarannya.

kebaikan-esp-shaklee-lawak-protien

Haa….sekarang anda semua dah tahu kan kelebihan asid amino yang terkandung di dalam ESP Shaklee? Jadi apa tunggu lagi, jom dapatkan ESP Shaklee anda sementara tengah promosi berbaloi-baloi bulan ni. Masih berbaki beberapa hari sahaja lagi! Tak semestinya kurus tapi tak mendapat protein yang cukup, dan yang “membesar” dapat protein yang cukup.

Sepanjang bulan Mac 2015, Shaklee menawarkan 1 canister ESP percuma dengan setiap belian 6 canister ESP. Banyakkan?!

 • Boleh buat stok sendiri untuk setahun
 • Boleh hadiahkan kepada ibu, kakak, adik dan sahabat
 • Boleh kongsi beli bersama rakan dan saudara

Boleh hubungi dengan saya untuk mendapatkan consultasi secara berterusan. Selamat berhujung minggu.

Pengedar Shaklee Terbaik

 

Sengsara Gastrik Kronik 10 Tahun Terubat Secara Tak Sengaja? Biar Betul… from iReach HD on Vimeo.

Please follow and like us:
%d bloggers like this: