wayar aku putus la der…tu yg aku tak boleh nak buat
 
bukan tak nak otak ni tak mau berjalan2, otak aku bukan macam otak ko..automatik laju jeerrrr
 
==========
 
tettttttt……pernah dengar tak statement ni?
 
alo beb, kalau uols nak tahu, mengikut pakar otak orang yang selalu down, selalu tak bersemangat, selalu lemau, kejap2 menheluh, kejap2 salahkan keadaan yang sebenarnya kita mempunyai masalah kekurangan aktiviti neurotransmitter di dalam otak.
 
hape kejadahnye neurotransmitter neh??
 
cam ni lah secara ringkasnya, semalam kan OJ ada kongsikan pasal replika otak dalam badan kita kan? perasan tak ada selingan urat2 yang bercantum antara satu sama lain?
 
haaa…tu namanya neurotransmitter lah. jadinya kalau lah tetiba atau selalu sangat kita rasa macam apa yang OJ cakap sebelum ini punca paling utama kekurangan sambungan neurotransmitter ni dalam otak kita. Ala2 matrix la sambungan dalam otak ni.
 
setiap saraf dalam otak kita ni kan akan bagi signal melalui saraf sebab tu apa juga perbuatan kita adalah datang dari otak yang sebenarnya nak bagi tau..wehhh BADAN INI TAK CUKUP NUTRISI / ZAT..toingg toinggggggg
 
so otak akan buat kerja,supaya badan bertindak atas apa yang difikirkan. tapiiiiiiiiiii bila si neurotransmitter terputus tu yang selalu jadi malas la, tak ada idea la itu la, ini la…
 
jadinya untuk mengatasi masalah kekurangan nutrisi dalam badan ni pakar mencadangkan 4 vitamin utama untuk menjalankan neurototransmitter ni tidak terputus dan berjalan dengan lancar…zassssss gitewwwww
4 Vitamin yang OJ maksudkan ialah:
  1. Lecithin – dalam lecithin ada choline yang merupakan bahan utama yang diperlukan otak dalam membantu untuk saraf2 otak bertindak dengan laju dan melancarkan perjalanan mesej dalam bentuk cas elektrik pada saraf, kalau tak cukup maka lembap lah jadinya.
  2. Omega – DHA yang ada dalam omega bantu untuk perkembangan otak dan makanan otak.
  3. B-complex – bantu saraf2 penyambungan dengan sempurna
  4. Performance drink – merupakan minuman dalam bentuk electrolyte. Ia membantu kelajuan dalam pergerakan dalam saraf. So bila laju cepatlah connection dalam otak kita kan?

Nampak tak setiap fungsi Vitamin dalam Shaklee berbeza2, Sama juga dalam makanan kita sebab kalau uols nak tahu setiap bahagian otak memerlukan makanan atau zat yang berbeza. Sama juga dengan tubuh badan kita kan? Jaringan neurotransmitter merupakan tunjang utama dalam tubuh badan kita untuk membantu otak berfikir secara logik dan waras. Sebenarnya sistem saraf kita ni ditunjangi oleh 4 neutrotransmitter iaitu

  1. Serotonin
  2. Endorphins
  3. Oxytocin
  4. Dopamine

Bab ni nanti OJ cerita dengan lebih lanjut, so nak jaga 4 neutrotransmitter ni wajib ambil 4 suppliment tu tau! Terutamanya student, pekerja yang selalu bekerja menggunakan otak dan juga mereka yang sayangkan otak mereka. Kan kan kan….

 

Jadinya, nak jaga otak kita seharunsya kena lah jaga dengan sempurna, bukan tu sikit, ni sikit. Macam makan nasi, Nasik kosong tak ada lauk dan nasi semata2. Boleh nak telan? Nak tahu tentang penjagaan otak dengan sempurna meh PM OJ okay. insyaAllah consultasi terbaik untuk ada. Jumpa lagi..Assalamualaikum